De beste WordPress Caching plugin voor een snelle website

Door op

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd waarom website snelheid zo belangrijk is voor je bedrijf en SEO. Naast het optimaliseren van je afbeeldingen was één van de tips die ik toen gaf het gebruik maken van een WordPress caching plugin. In deze blog wil ik graag vertellen welke plugin de beste WordPress caching plugin is voor een snelle website.

Wat is caching? 

We spreken van caching wanneer gegevens op een tijdelijke plek worden opgeslagen voor een snellere toegang tot diezelfde gegevens de volgende keer dat ze nodig zijn. Deze tijdelijke opslagplaats wordt cache genoemd. Websites kunnen gebruik maken van caching om een gehele webpagina op een tijdelijke locatie op te slaan. De volgende bezoeker die daarna deze webpagina bekijkt, krijgt dan de webpagina te zien vanuit de cache. Dit resulteert vaak in een snellere weergave van de webpagina.

Caching brengt naast een snellere website een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

 • Je bezoekers vinden het prettiger om op je website te komen, doordat ze minder lang hoeven te wachten. Dit verbetert de gebruikerservaring van je website sterk en dat vindt Google heel belangrijk.
 • Een snellere website zorgt dan ook voor een hogere positie in de zoekresultaten van Google, waardoor je meer bezoekers krijgt en als gevolg daarvan ook meer potentiële klanten bereikt.
 • Je server verbruikt minder geheugen en andere interne resources, doordat deze de pagina toont uit de cache. Hierdoor kan de server meer bezoekersaantallen tegelijk aan en zal je website blijven werken bij enorme bezoekersaantallen.

Caching gebeurt niet automatisch op je website. Specifiek voor WordPress websites heb je daarvoor een caching plugin voor nodig. 

Wat doet een WordPress caching plugin?

Een WordPress caching plugin zorgt ervoor dat caching wordt geactiveerd op je WordPress website. Dit gebeurt niet geheel automatisch, let dus er dus op dat na de installatie van een caching plugin de caching nog geactiveerd moet worden. 

Ook brengt een WordPress caching plugin meerdere functionaliteiten met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de cache automatisch wordt geleegd na het wijzigen van je content of dat de code van de pagina verkleind wordt. Iedere WordPress caching plugin is anders en brengt andere functies met zich mee, maar op zich zijn de beste WordPress caching plugins wel gelijk qua snelheid.

De beste WordPress caching plugins voor je website

Naar mijn mening zijn dit de beste WordPress cache plugins op dit moment van schrijven: 

 1. Cache Enabler
 2. LiteSpeed Cache
 3. W3 Total Cache
 4. WP Rocket
 5. WP Fastest Cache
 6. WP Super Cache

Ik zal hieronder kort vertellen hoe ik tot deze top 6 met de beste WordPress caching plugins gekomen ben. Ik heb hierbij gekeken naar het gebruiksgemak en welke extra functionaliteiten de caching plugin erbij biedt.

1. Cache Enabler

Cache Enabler - WordPress caching plugin

Cache Enabler is gemaakt door KeyCDN (een bekende CDN provider) en is een simpele maar effectieve caching plugin voor WordPress. Op dit moment zijn er 90.000 actieve installaties van deze gratis plugin en wordt er actief aan de plugin ontwikkeld. De Cache Enabler plugin biedt naast caching ook de volgende handige functionaliteiten:

 • Het verkleinen van de code van de website en JavaScript (door minificatie).
 • Ondersteuning voor WebP, in combinatie met een andere plugin.
 • Automatisch of handmatig leegmaken van de cache voor een enkele pagina of de gehele website.
 • Pagina’s uitsluiten voor caching, zodat deze pagina’s nooit gecached worden.

Waarom vind ik Cache Enabler een van de beste WordPress caching plugins?

Cache Enabler is mijn favoriet door de eenvoudige instellingen van de plugin. Deze zijn rechttoe rechtaan en er kan weinig fout gaan met het instellen ervan. Dit zorgt ervoor dat ik met weinig moeite toch caching kan activeren voor de websites van mijn klanten en dat scheelt veel tijd.

2. LiteSpeed Cache

LiteSpeed Caching - WordPress caching plugin

LiteSpeed Cache staat op dit moment op positie 4 binnen de zoekresultaten van de WordPress plugin bibliotheek. Deze gratis caching plugin zit vol met extra functionaliteiten en heeft meer dan 1 miljoen actieve installaties. De LiteSpeed Cache plugin biedt ook nog extra functionaliteiten voor WordPress websites die worden gehost op een LiteSpeed omgeving. Maar als je geen LiteSpeed hosting hebt, dan heb je nog steeds genoeg extra’s zoals:

 • Een dashboard met een handig overzicht van alle statistieken.
 • Ondersteuning voor PageSpeed optimalisatie.
 • Afbeeldingen optimaliseren en lazyload inschakelen voor alle afbeeldingen.
 • Styling/JavaScript bestanden minificeren, samenvoegen en asynchroon laden.
 • Database opschonen en optimaliseren.
 • Ondersteuning voor WebP afbeeldingen.
 • Ondersteuning voor CDN, zodat de statische bestanden vanuit de CDN geladen worden.

Waarom vind ik LiteSpeed Cache een van de beste WordPress caching plugins?

De recensies over LiteSpeed Cache zijn uiterst goed en er zijn weinig gebruikers die een slechte ervaring hebben met deze caching plugin. De extra functionaliteiten kunnen erg handig zijn; vooral het dashboard van LiteSpeed Cache is erg fijn en overzichtelijk. Verder zijn alle instellingen van LiteSpeed Cache duidelijk beschreven, zodat er weinig fout kan gaan. Ik zou deze plugin vooral gebruiken wanneer mijn klant een LiteSpeed hosting heeft of wanneer ik deze extra functionaliteiten echt nodig heb. 

3. W3 Total Cache

W3 Total Cache - WordPress caching plugin

W3 Total Cache is op dit moment een van de populairste WordPress caching plugins met meer dan 1 miljoen actieve installaties. W3 Total Cache is dan ook super uitgebreid met extra functionaliteiten, onder andere:

 • Ondersteuning voor AMP, zodat speciale AMP-pagina’s ook gecached worden.
 • Ondersteuning voor CDN, zodat de statische bestanden vanuit de CDN geladen wordt.
 • Verkleinen van de code van de website, JavaScript én styling (CSS).
 • Cache automatisch legen.
 • Keuze tot het uitsluiten van bepaalde pagina’s voor caching.
 • En meer..

Waarom vind ik W3 Total Cache een van de beste WordPress caching plugins?

De ontwikkelaars van deze gratis caching plugin noemen het een compleet framework dat boordevol opties en instellingen zit. Over de instellingen van W3 Total Cache kan ik wel een boek schrijven, maar voor nu raad ik de blog van Kinsta aan. Er kan namelijk aardig wat fout gaan bij het instellen van deze caching plugin. Je hebt dus ondersteuning nodig, maar gelukkig is er genoeg informatie over deze caching plugin te vinden op het internet.

4. WP Rocket

WP Rocket - WordPress caching plugin

WP Rocket is een betaalde caching plugin die niet te vinden is in de WordPress plugin-bibliotheek. De caching plugin is op dit moment 147.000 keer verkocht en de recensies zijn uiterst tevreden. Met mooie aanbevelingen van grote bedrijven zoals Yoast, WP Engine, Admin Columns en SiteGround wordt deze plugin de lucht in geprezen. WP Rocket laat op zijn website zien wat de verschillen zijn met andere plugins. Naast de normale caching biedt WP Rocket ook vele andere functionaliteiten. Het zorgt onder andere voor:

 • Het optimaliseren van je website door het verkleinen van de code (van de website, CSS en JavaScript).
 • Het verminderen van het aantal verzoeken door bestanden te combineren met elkaar.
 • Optimalisatie in het gebruik van Google Fonts.
 • Het vertragen van het inladen van de afbeeldingen, ook wel LazyLoading genoemd.

Waarom vind ik WP Rocket een van de beste WordPress caching plugins?

Deze caching plugin is de meest uitgebreide caching plugin, maar toch staan ze voor simplicity met hun plugin. WP Rocket is hierdoor makkelijk te installeren op je website en eenvoudig in te stellen. Ook de ondersteuning vanuit WP Rocket is heel fijn. Wanneer je problemen hebt met de caching van je website helpen ze je graag.

5. WP Fastest Cache

WP Fastest Cache - WordPress caching plugin

WP Fastest Cache staat op nummer 2 van de zoekresultaten in de WordPress plugin bibliotheek met 1+ miljoen actieve installaties. Ze bieden een gratis én betaalde variant voor meer functionaliteiten. De gratis variant biedt een aantal functionaliteiten die andere caching plugins ook aanbieden. De betaalde variant is voor gebruikers die net even wat meer nodig hebben, zoals het verkleinen van code en afbeeldingen lazyloaden. De 3200+ recensies zijn zeer positief over deze caching plugin. WP Fastest Cache biedt deze extra’s aan:

 • Ondersteuning voor statische bestanden te laden via CDN.
 • Automatisch cache legen na een bepaalde tijd.
 • Automatisch cache legen na het bewerken van je content of het plaatsen van een bericht.
 • Pagina’s uitsluiten voor caching, zodat deze pagina’s nooit gecached worden.

Waarom vind ik WP Fastest Cache een van de beste WordPress caching plugins?

Verschil met WP Rocket is dat je niet jaarlijks je licentie hoeft te vernieuwen, maar slechts 1 keer de licentie hoeft aan te schaffen per website. WP Fastest Cache biedt daarnaast net even wat meer functionaliteiten aan dan W3 Total Cache, maar gebruikers zijn wel meer tevreden over W3 Total Cache.

6. WP Super Cache

WP Super Cache - WordPress caching plugin

Met 2+ miljoen actieve installaties, is de gratis ‘WP Super Cache’ plugin de grootste favoriet bij WordPress eigenaars. Het enige vreemde is dat wanneer je zoekt naar ‘cache’, WP Super Cache pas op positie 6 staat binnen de zoekresultaten van de WordPress plugin bibliotheek. 

Het fijne van WP Super Cache is dat je twee mogelijkheden hebt binnen de plugin: de ‘simpele’ en de ‘expert’ instellingen. De simpele instellingen zorgen ervoor dat de caching plugin out-of-the-box goed werkt. De instellingen onder expert zorgen ervoor dat je net even wat meer instellingen kunt fine-tunen. 

WP Super Cache biedt als extra functionaliteit een preload-modus. Bij de preload-modus zal de caching plugin alle pagina’s nalopen en in zijn snelle cache stoppen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld instellen dat de caching plugin iedere dag zijn cache moet legen en alle pagina’s opnieuw in de cache stopt. 

Waarom vind ik WP Super Cache een van de beste WordPress caching plugins?

Om eerlijk te zien is deze plugin niet echt een van mijn favorieten, maar vanwege zijn populariteit wilde ik hem toch even bespreken. Ik heb WP Super cache namelijk in het verleden gebruikt vanwege zijn populariteit, maar daar ben ik mee gestopt. Persoonlijk vind ik dat de ontwikkeling aan deze caching plugin een beetje traag verloopt en ook worden de bugs helaas niet snel opgelost. Daarnaast vind ik het jammer dat WP Super Cache een aantal functionaliteiten mist die andere plugins aanbiedt.

Cache Enabler staat bij mij op nummer 1!

Op dit moment vind ik Cache Enabler de beste WordPress caching plugin. De eenvoudige gebruikersinterface en snelle installatie van Cache Enabler zorgt ervoor dat ik snel caching kan activeren voor de websites van mijn klanten. Cache Enabler biedt ook alles aan wat ik nodig heb. Aangezien ik de extra functionaliteiten van alle andere plugins al zelf via de code aanzet, heb ik geen behoefte aan de andere caching plugins. Ze kunnen dan alleen maar meer conflicten opleveren. 

Maar wanneer ik de code van een website niet kan aanpassen, kies ik voor de LiteSpeed Cache plugin. LiteSpeed Cache biedt een overzichtelijk dashboard met allerlei statistieken en een goede uitleg bij de instellingen. Er kan dus weinig fout gaan met LiteSpeed Cache.

Mijn tip is…

Probeer verschillende caching plugins uit! Je kunt het beste twee of drie caching plugins uitproberen en daarna een beslissing maken. Jouw ervaring met caching plugins kan anders zijn dan mijn ervaring. Maak eerst een backup van je website voor de zekerheid. Ik raad aan om van tevoren een snelheidstest uit te voeren via Pingdom of WebPageTest en dit een aantal keer te herhalen na iedere installatie van de plugin. Zo kun je zien welke plugin het beste resultaat geeft voor jouw website. 

Is het gelukt met het installeren en configureren van een caching plugin? Lees dan ook hoe je de website snelheid nóg meer kunt verbeteren door het verkleinen van de afbeeldingen.

Ook interesse in een caching plugin?

Wil je dat ik een caching plugin installeer op jouw WordPress website? Bekijk mijn dienst Website Snelheid Optimalisatie of stuur me een berichtje.

Jeffrey Breure
Jeffrey Breure

Hoi! Ik ben Jeffrey Breure en gek op het bouwen van mooie, to-the-point websites. Als WordPress Specialist wil ik graag mijn kennis met jou delen over het realiseren van een functionele, snelle WordPress website. Lees meer over snelheid optimalisatie en alles wat te maken heeft met WordPress op mijn blog!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Laat me in een reactie hieronder weten wat jouw ervaring is met WordPress caching plugins! Misschien kan ik je ondersteunen met de instellingen van de caching plugins of ergens anders bij helpen? Welke is jouw beste WordPress caching plugin en past het beste bij jouw website?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *