Waarom ik Gutenberg WordPress editor gebruik voor websites

Door op

Sinds WordPress 5.0 (2018) is Gutenberg de nieuwe standaard editor van WordPress en heeft die de klassieke editor vervangen. Hier is in het begin veel commotie over geweest, want veel mensen vonden de Gutenberg editor geen verbetering t.o.v. de klassieke editor (die je nu alleen nog via een omweg terugkrijgt). In de afgelopen jaren zijn er belangrijke aanpassingen gedaan en nu (in 2022) vind ik de Gutenberg editor ideaal voor mijn klanten. 

Lees hieronder wat de Gutenberg editor is en hoe deze precies werkt. Dan kom je er óók achter waarom ik Gutenberg WordPress editor gebruik in mijn WordPress websites laten maken voor klanten.

Veelzijdigheid van Gutenberg WordPress als page builder

Gutenberg wordt ook wel de ‘blok’-editor van WordPress genoemd. Blokken zijn de elementen op een pagina, zoals bijvoorbeeld een paragraaf, afbeelding of koptekst. Deze blokken kun je toevoegen op een pagina, dupliceren en herindelen door de blokken te verplaatsen. Ook kun je een blok instellen als ‘herbruikbaar blok’ en plaatsen op meerdere pagina’s. In het geval dat je een herbruikbaar blok aanpast, wordt hetzelfde blok op de andere pagina’s ook meteen aangepast. Dit werkt ideaal, mocht je bijvoorbeeld een call-to-action willen aanpassen die op meerdere pagina’s hetzelfde is. Je hoeft dan immers niet meer iedere pagina apart te bewerken.

In bovenstaande video zie je dat de Gutenberg editor direct toont hoe de pagina eruit komt te zien op een desktop, tablet of mobiele weergave. Met een kleine kanttekening: er kunnen nog steeds kleine verschillen zijn in de ruimtes tussen de blokken, want de editor laat ook bewerkingsknoppen zien die je website niet zal tonen.

Wil je kijken of de Gutenberg editor iets voor jou is? Je kunt de Gutenberg editor testen via deze WordPress Gutenberg testomgeving. Hiervoor hoef je geen WordPress installatie op te zetten en kun je Gutenberg fijn uitproberen. 

Hulp nodig bij het aanpassen van teksten of afbeeldingen op jouw WordPress website? Lees hier hoe ik jou kan ondersteunen met het WordPress website content vullen

Gutenberg Full Site Editing functionatliteit

Nieuwe Gutenberg Full Site Editing functionaliteit

Sinds WordPress 5.9 (2022) ondersteunt WordPress “Full Site Editing” (FSE), waarmee je ook de header, navigatie en footer aanpast via de Gutenberg editor. Dit betekent dat je nu vrijwel de gehele website kunt aanpassen met de Gutenberg editor. Je geïnstalleerde thema moet dit wel ondersteunen, zoals het thema Twenty-Twenty Two dit doet. In het menu zie je dan een nieuw menu-item genaamd ‘Editor’ onder ‘Weergave’. Op deze pagina kan je de header en footer bewerken, en opslaan als template. Na het opslaan worden alle pagina’s aangepast die dit template gebruiken.

Wat verder nieuw is, is dat je met FSE ook andere pagina’s kunt aanpassen, zoals de 404-pagina en de archief-pagina. Ook kun je met het thema Twenty-Twenty Two de stijl aanpassen van de website binnen de Gutenberg editor. Hiermee kun je bijvoorbeeld met een paar klikken de kleuren van de website of het lettertype aanpassen.

Full Site Editing is pas net uit en er komen steeds meer thema’s uit die het ondersteunen. Persoonlijk vind ik dat FSE op dit moment nog in de kinderschoenen staat en dat ik nog wat functies en vrijheid erin mis. Maar de ontwikkelingen gaan erg goed en ik ben benieuwd wat dit in de toekomst gaat brengen. Ik gebruik FSE daarom nog niet voor de websites van mijn klanten, maar ik hou het zeker goed in de gaten.

Gutenberg WordPress vergelijken met andere page builders

Hoe vergelijkt Gutenberg zich met andere page builders? Kun je hetzelfde bereiken met Gutenberg en wat zijn de voordelen ervan? Ik heb veel ervaring met populaire page builders, zoals Divi en Elementor en kan de vergelijking dus goed maken. Het zijn allemaal aparte systemen met verschillende functionaliteiten die uiteindelijk één doel hebben: het bouwen van een pagina. 

Uitgebreide opties

Mijn mening is dat je in Divi en Elementor heel veel opties hebt en je kunt er echt heel veel mee; je kunt ontzettend veel instellingen aanpassen en iets heel moois creëren. Maar hierdoor vind ik het ook rommelig. Ik vind de editor van deze page builders namelijk niet intuïtief werken, omdat ik vaak moet zoeken naar de juiste plek voor de instellingen, waardoor het vaak langer duurt om een pagina naar wens aan te passen.

Kosten

Ook zijn er kosten verbonden aan de extra elementen of functionaliteiten van de populaire page builders. In de meeste gevallen heb je deze extra elementen wel nodig. Ook moet je een installatie doen van een specifieke plugin of thema. Gutenberg is gratis en mocht je in Gutenberg een blok of functionaliteit missen, dan kun je heel veel verschillende (gratis én betaalde) plugins vinden die blokken toevoegen aan de editor. Hierdoor kun je gemakkelijk je website uitbreiden en naar wens aanpassen.

Sneller starten

Het is ook makkelijker te starten met Gutenberg, want het zit al in WordPress ingebouwd en tijdens de installatie wordt het thema Twenty-Twenty Two ook geactiveerd. Je kunt dus direct aan de slag zonder extra stappen. Bij het toevoegen van een externe page builder moet je een extra plugin of thema installeren, waardoor de drempel net even wat hoger ligt om te beginnen.

Kortom, met een andere page builder kun je misschien meer, maar hier zit wel kosten aan verbonden. Ook vind ik dat ik sneller kan werken met Gutenberg en hierdoor eerder mijn doel behaal.

Gutenberg WordPress editor voor mijn klantenwebsites

Als ik een WordPress website bouw voor mijn klanten, dan vind ik het ontzettend belangrijk dat mijn klanten er ook mee kunnen werken. Ze moeten hun weg kunnen vinden in WordPress, tekst en afbeeldingen kunnen aanpassen en zelfs pagina’s kunnen aanmaken en toevoegen aan het menu. Mijn vereiste is om een makkelijke website te bouwen die intuïtief werkt en waar je direct ziet wat je aanpast

Gutenberg past hierdoor ontzettend goed bij mijn klantenwebsites. Wanneer ik de website oplever aan de klant, hoef ik alleen een korte sessie te houden om te vertellen op welke plekken ze content kunnen aanpassen. Ik hoor dan eigenlijk altijd dat ze het fijn vinden dat het zo gemakkelijk is om in te werken. Gutenberg zorgt er dus niet alleen voor dat ik minder tijd kwijt ben aan de klanten wegwijs te maken in het systeem, ik krijg er ook tevreden klanten door. 

In mijn uitlegsessie laat ik ze zien waar de pagina’s staan en hoe je deze bewerkt. Daarna leg ik uit hoe de blokken werken en hoe je daarmee je pagina kan opbouwen. Vaak heb ik al een voorzet qua pagina-opbouw neergezet en kunnen ze daarin simpelweg de teksten aanpassen. Maar door de eenvoudigheid van Gutenberg hebben ze meestal genoeg aan een uitlegsessie en kunnen ze daarna de gehele website zelf aanpassen.

Ondersteuning of uitleg nodig? Leer hier meer over op WordPress website content vullen.

Voor- en nadelen van Gutenberg WordPress

Wanneer ik de voor- en nadelen van Gutenberg afweeg, dan kijk ik vanuit meerdere perspectieven; ik bedenk dan hoe Gutenberg is voor de gebruikers van de editor (dus mijn klanten), maar ook voor mij als WordPress specialist. Daarnaast vergelijk ik Gutenberg met andere page builders en met de vorige klassieke editor om een goed beeld te vormen.

Voordelen:

Gemaakt door de bouwers van WordPress zelf

Gratis én het zit al standaard in WordPress

De toekomstplannen van Gutenberg zien er goed uit en er wordt volop aan gewerkt

Snelle laadsnelheid om pagina’s te bewerken

Werkt ontzettend makkelijk en intuïtief

Gutenberg WordPress zorgt voor een goede website snelheid optimalisatie

Nadelen:

Bij externe page builders krijg je ondersteuning van de ontwikkelaars via chat of mail. Bij Gutenberg is het vooral zelf onderzoeken, maar op internet staat veel uitleg over Gutenberg.

In vergelijking met andere page builders staat wat je allemaal kunt aanpassen nog redelijk in de kinderschoenen. Als je net even wat meer vrijheid, opties of voorbeelden nodig hebt, moet je al snel een extra plugin voor Gutenberg installeren. Gelukkig zijn er goede gratis plugins beschikbaar, zoals GenerateBlocks, Kadence en UA for Gutenberg.

Gutenberg zelf proberen

Ik raad aan om Gutenberg eerst zelf eens te proberen, voordat je kijkt naar andere page builders. Je kunt de Gutenberg editor testen via deze omgeving. Óf zet ergens een WordPress omgeving op en speel daarin met de editor. Probeer dan ook een plugin te installeren voor wat extra blokken, zoals GenerateBlocks, Kadence en UA for Gutenberg.

Als je interesse hebt in hoe mijn websites werken, kun je ook een demo middels een videosessie aanvragen. Dan zal ik je laten zien hoe gemakkelijk Gutenberg werkt, vooral omdat ik een aantal blokken zelf heb gemaakt waarmee je nóg sneller een pagina klaar hebt staan.

Interesse in Gutenberg

Wil je meer informatie over Gutenberg en wat het kan betekenen voor jou? Neem contact met mij op voor een demonstratie van Gutenberg.

Jeffrey Breure
Jeffrey Breure

Hoi! Ik ben Jeffrey Breure en gek op het bouwen van mooie, to-the-point websites. Als WordPress Specialist wil ik graag mijn kennis met jou delen over het realiseren van een functionele, snelle WordPress website. Lees meer over snelheid optimalisatie en alles wat te maken heeft met WordPress op mijn blog!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Heb je al een website met de Gutenberg editor en misschien wat goede tips voor andere ondernemers? Deel je ervaring hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *