Waarom is website snelheid belangrijk voor SEO?

Door op

Heb je al een tijdje geleden een website laten maken of zelf gemaakt en ben je nu bezig met de SEO optimalisatie van je website? Dan is het nu de juiste tijd om je te concentreren op website snelheid optimalisatie voor SEO. In deze blog lees je waarom een snelle website belangrijk is en hoe je de snelheid van je website kunt verbeteren.

verbeter je website snelheid via deze twee makkelijke stappen

Is een langzame website nou zo slecht voor mijn bedrijf en SEO?

Google is geobsedeerd door snelheid. Snelle websites zorgen voor blije bezoekers. Google ziet namelijk dat een bezoeker langer op een website blijft naarmate deze sneller functioneert. Hierdoor heeft Google besloten dat de snelheid van je website meetelt in de ranking ervan op Google’s zoekmachine

Google concurreert met andere zoekmachines en wil haar bezoekers daarom de allerbeste ervaring bieden. Als een bezoeker van Google (wat een snelle website is) naar jouw trage website gaat, dan ontstaat er irritatie bij deze bezoeker. Bovendien is je bezoeker ook gewend van andere websites (en misschien wel je concurrentie) dat die wél snel zijn. 

Een snellere website zorgt dus voor een hogere positie in de zoekresultaten van Google, waardoor je meer bezoekers krijgt en als gevolg daarvan ook meer potentiële klanten bereikt.

hogere ranking door het verbeteren van je website snelheid

Wat is een langzame website en hoe kun je de website snelheid testen?

Een trage website is een website die langzaam laadt. We praten dan over een paar seconden voordat je beeld begint te zien en de afbeeldingen worden geladen. Je kunt je website testen via Google PageSpeed Insights. Er zijn ook nog andere tools om je website snelheid te testen, maar voor nu wil ik de geavanceerde tool van Google PageSpeed Insights bespreken. 

Google PageSpeed Insights tools gebruiken

Je test je website via de volgende website:
Google PageSpeed Insights

Na het invullen van je URL laat de Google snelheidstest direct de resultaten zien via een gekleurd getal:

  • 0 tot 50 punten geeft een rood getal; dit geeft aan dat het zeer belangrijk is om je website snelheid te verbeteren. 
  • 50 tot 90 punten geeft een oranje getal; dit geeft aan dat je goed bezig bent, maar er nog enkele dingen zijn om te verbeteren m.b.t. je website snelheid. 
  • 90 tot 100 punten geeft een groen getal; je hoeft niets te doen aan de snelheid van je website.

Herhaal dit proces voor de 5 belangrijkste pagina’s van je website. Let op: iedere pagina kan een ander resultaat geven, omdat er op iedere pagina andere afbeeldingen en mogelijk ook andere scripts geladen worden. Kies dus voor pagina’s die jij belangrijk vindt om hoog mee in Google te ranken. Voor de meeste websites zijn dit, naast de homepage, hun dienst- of productpagina’s en een paar blogberichten.

website snelheid test resulaten van Google snelheidstest
Google PageSpeed resultaten van mijn website.

Help, mijn website snelheid scoort rood / oranje in Google PageSpeed!

Heb je je website getest in Google PageSpeed en scoort deze onder de 90 punten? Dan heb je genoeg ruimte voor verbetering! Probeer zelf eens je website snelheid te verbeteren door het optimaliseren van je afbeeldingen en het installeren en activeren van een caching plugin. Dit zijn meestal de twee grootste boosdoeners op het gebied van je website snelheid.

1. Optimaliseer je afbeeldingen

In vergelijking tot de rest van je website spelen de afbeeldingen erop een grote rol in de totale laadtijd. Vaak zijn de afbeeldingen groter dan eigenlijk nodig is; vooral wanneer afbeeldingen direct van een fotocamera op de website worden gezet of er stockfoto’s gebruikt worden. Dit kan een aantal megabytes per pagina schelen wanneer er meerdere afbeeldingen gebruikt worden! Je pagina wordt hierdoor onnodig groot en iedere bezoeker moet al die grote afbeeldingen laden. 

Door het optimaliseren van de afbeeldingen kun je veel snelheidsverlies oplossen. Bekijk iedere afbeelding en verklein deze zo nodig. Je zult direct merken dat je website sneller laadt.

2. Installeer en activeer een WordPress cache plugin

Iedere keer als een bezoeker je website bekijkt worden er allemaal berekeningen gedaan en gegevens verzameld om de pagina te tonen. Een WordPress cache plugin zorgt er voor dat deze berekeningen en gegevensverzameling niet meer iedere keer opnieuw gedaan worden, maar slechts eenmalig. De WordPress cache plugin slaat namelijk een kopie van de pagina op in zijn snelle geheugen. Alle volgende bezoekers van diezelfde pagina zien direct deze snelle kopie. Met een cache plugin is dus veel winst te behalen m.b.t. je website snelheid. 

Er zijn veel cache plugins beschikbaar op WordPress. De meest populaire zijn:

Conclusie: optimaliseer je website snelheid als je beter wilt presteren

De snelheid van je website is dus een erg belangrijke rankingsfactor voor Google en zorgt ervoor dat mensen langer op je website blijven. Gebruik een tool als Google PageSpeed om de snelheid van jouw website te testen. Mocht je minder dan 90 punten scoren, probeer dan in ieder geval de afbeeldingen te optimaliseren en een caching plugin te gebruiken. Je zult zien dat dit de snelheid van jouw website direct ten goede komt!

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Neem dan direct contact op met mij en ik kan ervoor zorgen dat je website goed scoort in Google Pagespeed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *