Wat is WordPress? In een notendop uitgelegd

Door op

Wil jij een website starten voor je eigen bedrijf, maar ben je nog niet helemaal thuis in alle mogelijkheden die hiervoor zijn? Dan is het zeker de moeite waard om eens te onderzoeken of een WordPress website misschien wel de beste optie is voor jou. WordPress wordt namelijk gebruikt voor zo’n 30% van alle websites en door zzp’ers tot grote multinationals. En dat is niet zomaar. Maar wat is WordPress nou precies en wat kan het voor jouw bedrijf betekenen? Als WordPress specialist wil ik je graag een korte uitleg geven. 

WordPress is perfect voor ondernemers zonder technische kennis

Wat is een contentmanagementsysteem (CMS)?

First things first…. WordPress is namelijk een CMS. Als je hier nog nooit eerder van gehoord hebt, is het goed om onderstaande eerst te lezen om goed te kunnen begrijpen wat WordPress is.

Een contentmanagementsysteem, ook wel CMS genoemd, is een plek waar alle inhoud van je website wordt beheerd. Hieronder worden alle pagina’s, blogberichten, teksten en alle mediabestanden zoals afbeeldingen en video’s verstaan. 

Een CMS zorgt er voornamelijk voor dat iemand zonder technische kennis de inhoud van zijn website makkelijk kan aanpassen naar wens; zonder HTML-codes aan te passen kun je bijvoorbeeld een afbeelding wijzigen, een link toe te voegen of een nieuw blogbericht starten. Je hoeft dus niet te kunnen coderen. Een CMS wordt dan ook vaak gebruikt om websites te beheren waarvan de inhoud regelmatig aangepast of uitgebreid wordt. 

Wat is WordPress dan precies?

WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem om websites te beheren. Het is opensourcesoftware; dit betekent dat alle code van WordPress door iedereen kan worden bekeken en aangepast, én dat iedereen gratis gebruik mag maken van WordPress. Dus alhoewel Matthew Mullenweg het originele WordPress heeft bedacht en gemaakt, wordt er nu door vele ontwikkelaars aan meegewerkt. Dit zorgt voor een continue verbetering van dit CMS-systeem waar jij ook van kunt profiteren met een WordPress website.. echter de mogelijkheid om WordPress uit te breiden met zelfgemaakte plugins en thema’s. 

Groot voordeel: WordPress plugins en thema’s 

Het belangrijkste voordeel van WordPress is dat je de look-and-feel van je WordPress website naar smaak kunt aanpassen via een thema of je website uitbreiden via een plugin om bijvoorbeeld:

  • Een formulier toe te voegen op je website. 
  • Van je WordPress website een webwinkel maken.
  • Social media knoppen toevoegen aan je blogbericht.

Plugins en thema’s die andere mensen gebouwd hebben kun je vinden via de WordPress plugin bibliotheek of de WordPress thema bibliotheek. Deze zijn vrij te gebruiken voor je website. Om dit moment van schrijven zijn er al 57.272 plugins en 7.772 thema’s om gratis gebruik van te maken. Dit is dan ook de kracht van WordPress.

Als WordPress developer kan ik echter ook zelf plugins en thema’s bouwen, die geheel voldoen aan de specifieke wensen van een klant. Want alhoewel er een ruime keuze is aan gratis opties, heb je soms toch even net wat anders nodig.

Twee verschillende soorten WordPress?

WordPress bestaat uit twee verschillende versies: een WordPress.com en een WordPress.org versie. 

Bij WordPress.com wordt de website voor je gehost en hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar de juiste hostingpartij. WordPress.com biedt verschillende pakketten aan; van een gratis weblog tot aan een webwinkel voor €45 per maand. Er zijn wel een aantal limitaties bij een website van WordPress.com. Zo kun je bijvoorbeeld geen thema’s of plugins installeren om je website mooier te maken of uit te breiden. Je bent dus gelimiteerd tot de functionaliteiten van WordPress.com. Wat wel een voordeel is, is dat je geen onderhoud hoeft te plegen aan je website en niet meer hoeft te denken aan hosting of backups voor je website.

WordPress.org is echter dé versie waar iedereen het over heeft. Deze installeer je op je eigen hosting en hiervoor verricht je zelf het onderhoud. Voor deze versie kun je wel plugins en thema’s zelf maken of van anderen installeren vanuit de WordPress bibliotheek. De voordelen van WordPress.org:

  • Keuze uit duizenden plugins en thema’s om je website naar wens aan te passen.
  • Geen maandelijkse kosten, behalve dan je hosting maar deze kun je wel zelf kiezen. Je kunt al een geschikte hosting vinden vanaf € 0,45 per maand bij Vimexx.nl.
  • Je bent eigenaar van alle inhoud op je website, zoals teksten en afbeeldingen, en het staat op je eigen hosting. 

Conclusie: dit is WordPress

WordPress gebruik je dus om op een eenvoudige manier een website op te zetten. Met WordPress als CMS heb je geen technische kennis nodig om de inhoud van je website aan te passen. En het fijne aan WordPress is dat er ontzettend veel plugins en thema’s beschikbaar zijn die je kunt gebruiken om je website helemaal naar wens op te zetten. 

Op zoek naar een WordPress specialist?

Neem contact op met mij en ik kan je helpen met het opzetten van een WordPress website.

Jeffrey Breure
Jeffrey Breure

Hoi! Ik ben Jeffrey Breure en gek op het bouwen van mooie, to-the-point websites. Als WordPress Specialist wil ik graag mijn kennis met jou delen over het realiseren van een functionele, snelle WordPress website. Lees meer over snelheid optimalisatie en alles wat te maken heeft met WordPress op mijn blog!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

In welke versie van WordPress ben jij geïnteresseerd? Ben je nog niet overtuigd van WordPress? Laat hieronder een reactie achter en ik kan uitzoeken of WordPress als website bij jouw bedrijf past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *